Passend Ondergoed

Een radende lezer zou hier wellicht lezen: passend onderwijs. Niet alleen omdat er vele letters overeenkomen, nee ook de associatie die er met mij als orthopedagoog en de logische koppeling met onderwijs gelegd wordt, zou kunnen leiden tot het verkeerd lezen van de titel.

Toch is het ‘op maat maken van het onderwijs’ niet datgene waar ik me in deze blog op richt. Ik doel toch echt op datgene wat er in de titel staat. Voor velen van jullie zal mijn naam niet direct geassocieerd worden met lingerie, sterker nog, het merendeel zal verrast opkijken. Liesbeth, ondergoed? Logisch ook, want je moet wel even in de tijd terug om te weten waar ik het over heb. De oudere garde spreekt mij er echter nog wel geregeld op aan: ‘ ben jij van de onderbroeken?’ wordt er dan schaamteloos ten overstaande van alles en iedereen gevraagd. Licht ongemakkelijk, maar instemmend knik ik dan, waarna ik iedere keer weer de jongere garde uit mag leggen waar mijn naam, nee niet Liesbeth, maar Tilanus lange tijd van bekend was. Daar stond ik dan, in mijn ‘Jansen en Tilanus’ , een tot op de dag van vandaag bestaand spreekwoord en hier geheel van toepassing.

Calvin Klein - the dyslexic collection - Fotografie: Jan Dirk van den Burg

Calvin Klein – The dyslexic collection – Fotografie: Jan Dirk van den Burg

Toch lijkt het alsof er echt een soort aantrekkingskracht is tussen mij en ondergoed. Want niet zo lang geleden werd ik er weer mee geassocieerd. Ditmaal wel in relatie tot mijn vakgebied. De Volkskrant publiceerde een stuk over ‘dyslectisch ondergoed’ wat mij, net als ongetwijfeld vele anderen, erg aansprak en ik besloot er over te tweeten. De foutieve schrijfwijze van het merk, Calvin Klain, Calven Kleim of Clavin Klein? Een misschien wel net zo ingewikkelde schrijfwijze als het woord dysleksie, dislektsi of dyslexie.

Tsja, waar gaat het nou eigenlijk om? De schrijfwijze of het merk, als het maar lekker zit. Dat is waar het om gaat. Zo streef ook ik in mijn vakgebied naar ‘passend ondergoed’ en kies ik er bewust voor om mij volledig te storten op de wetenschap om de zorg die wij bieden aan kinderen met dyslexie passend te maken. Tilanus, in tegenstelling tot het verleden, nu niet langer meer alleen geassocieerd met lingerie, nee, vanaf nu ook met de wetenschap en de dagelijkse dyslexiepraktijk.

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *