dizzy

Ouders, ga de strijd aan met je kind met Dizzy!

Als ouder ben je geen leerkracht, je bent geen orthopedagoog of hulpverlener. Wanneer er problemen zijn, wordt vaak gedacht: “Ga de strijd met je kind niet aan.” Nou, lieve ouder, ik roep je nu op om het wel te doen. Want met het nieuwe Dizzy is niets leuker dan strijden tegen je kind!

Oefenen voorwaarde voor effectieve dyslexiebehandeling 

Ook ik heb de strijd vaak ervaren. Elke week een dyslexiebehandeling vraagt veel van kinderen, en zeker ook van ouders. Als hulpverlener, met toch een zekere mate van afstand van het kind, was om kinderen te laten oefenen niet eens de grootste uitdaging. Nee, het ‘opbeuren’ van ouders na een constante strijd thuis om te oefenen, dat is wat mij bezig hield. Juist bij kinderen met dyslexie is die continuïteit van thuis oefenen van groot belang. Het is een voorwaarde voor een effectieve dyslexiebehandeling. Ik zocht het dicht bij mezelf én dicht bij het kind. Wat triggert een kind, wat triggert mij? Dat is: de strijd winnen! Een strijd aangaan geeft energie, een drive, een goed gevoel, om je heel eventjes een winnaar te voelen. Winnen is succes en succes ervaren is een belangrijk gevoel. Waardoor je de uitdaging nóg eens wilt aangaan en zelfvertrouwen opbouwt. Kortom, voor mij was het 1+1=2: de strijd aangaan, is de nieuwe vorm van de strijd vermijden.

Dizzy

Ik wilde een spel ontwikkelen dat kinderen grote winkansen geeft. Een spel met een gedachte, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek naar wat werkt in dyslexiebehandelingen. Dat spel werd Dizzy. De chaos aan letters, aan klanken en aan woorden, je zult er maar moeite mee hebben. Deze ‘dizzyness’ ondervangen we in het spel met de symbolen, zoals we die kinderen met dyslexie bij ons in behandeling leren. De symbolen, die de structuur van woorden weergeven en die de herkenning van klanken vereenvoudigen. Kinderen zullen dankzij hun neurale plasticiteit, een jong en lerend brein, een voorsprong hebben tijdens het spel. Terwijl ze onbewust oefenen met datgene waarmee ze zoveel moeite hebben, winnen ze de strijd. Dus broers, zussen, ouders, opa’s, oma’s: be sharp!

Bestel Dizzy via  http://www.marant.nl/bestellen-dizzy/

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wij hebben het (nog) niet kunnen uitproberen, maar afgaande op wat Liesbeth schrijft op haar blog, lijkt Dizzy een veelbelovend […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *