spagaat

Kun jij een spagaat?

Sommige mensen doen het zonder enige moeite. Anderen, zoals ik, hebben al een schrikreactie voordat je het ook nog maar geprobeerd hebt! Ooit zat ik op ballet, klassiek ballet. Heel schattig in de plié, op je tenen, zij en sluit. Maar een spagaat… Never! Toch zit ik op dit moment vaak in een spagaat. Pijnlijk? Ja, zeker in het begin. Inmiddels went het wel moet ik zeggen. Je leert omgaan met die gevoelens en naarmate je ervaring toeneemt, hoe makkelijker het gaat.

spagaat

En nee, ik heb het niet meer over mijn balletles, de spagaat waar ik nu op doel is enerzijds de wetenschap, anderzijds de praktijk. Werkzaam als dyslexiebehandelaar miste ik de wetenschap. Ik miste het spitten in de literatuur (velen verklaren me voor gek) en misschien nog wel belangrijker, ik miste het onderzoeken van een probleem. Een probleem, zoals mijn vriend altijd zegt, wat gecreëerd wordt om ‘m vervolgens zelf weer op te lossen.

Het probleem wat ik heb gecreëerd is gericht op de dyslexie. Ik wil weten of de vergoede dyslexiebehandelingen effectief zijn. Deze gedachte heb ik uitgewerkt en heeft geleid tot het zijn van een buiten-promovendus. Een buiten-promovendus? Ja, een buiten-promovendus. Je doet onderzoek in samenwerking met de universiteit, maar je bent ergens anders in dienst. Een prachtige kans heb ik gegrepen, eentje waar ik geen dag spijt van heb!

Maar toen de spagaat..

Je hebt vast wel eens gehoord van een hoogleraar, een hoge piefpaf waar menigeen tegenop kijkt. Ook ik… gesprekken worden op hoog niveau gevoerd. Even een moment niet opletten en je hebt werkelijk geen idee meer waar het over gaat. Scherpte dus, geen moment verzwakken. Als je vervolgens met deze zeer grote alertheid, theoretische kennis, kritische houding en ik-leg-overal-verbanden-tussen houding, aankomt in de praktijk, dan is de eerste beweging richting de spagaat in gang gezet. Schakelen is nu het woord: minder scherp, naja, anders, praktijk kennis inschakelen, kritische houding, maar zeker niet té kritisch en zoek-vooral-niet-overal-een-verband-tussen. Pfff…. Voel jij ‘m al? Ik ben in mijn beweging al een eind gezakt en voel m’n liezen letterlijk pijn doen. Switchen, dag in dag uit. In de praktijk praat ik over letters, in de wetenschap over phonics. In de praktijk over klanken, in de wetenschap over phonemes, in de praktijk voel ik mij als een vis in het water, in de wetenschap.. ja hoe voel ik me daar? Als je dan op zondagmiddag je hoogleraar tegenkomt in de supermarkt bij de bloemkool, dan blijkt de wetenschap toch ook maar een gewone wereld. Een hoogleraar is ook eigenlijk maar een heel gewoon mens.

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *