dyslexie font

Wat is een goed dyslexie lettertype?

Als dyslexiespecialist krijg je dagelijks vele vragen van ouders en scholen. Op veel vragen is een pasklaar antwoord mogelijk, op sommige vragen moet ook ik het antwoord verschuldigd blijven. Veel voorkomende vragen waarop geen eenduidig antwoord mogelijk is, hebben betrekking op de dyslexiebril maar ook regelmatig het dyslexie lettertype. Het gebrek aan eenduidigheid, omdat de wetenschap nog altijd niet zo ver was om gedegen uitspraken erover te onderbouwen. Inmiddels is er meer bekend over de werking van dit door Christian Boer ontwikkelde dyslexie lettertype.

Het dyslexie lettertype, wat is het?

Times new Roman, Arial, Verdana, en sinds enkele jaren is er ‘Dyslexie’, het zijn manieren waarop letters vormgegeven kunnen worden in teksten op je beeldscherm: lettertypes. Als ervaringsdeskundige heeft grafisch vormgever Christian Boer dit lettertype Dyslexie ontwikkeld met de intentie om mensen met dyslexie te helpen bij het lezen van woorden. Lange stokken en verzwaring van de letters zou het lezen moeten vereenvoudigen. Iedere letter is op deze manier uniek.

dyslexie font

Bron: Dyslexiefont.com

Dankzij dit lettertype zouden problemen met lezen als gevolg van het verwisselen, draaien en spiegelen van letters verholpen kunnen worden. Ideaal zou je denken, want juist deze aspecten kenmerken veel kinderen met dyslexie. Daarnaast wordt het dyslexie lettertype gekenmerkt door de extra ruimte tussen de letters en tussen de woorden (…)

“Daarnaast is er extra ruimte tussen de letters (spatiëring) en tussen woorden (spaties)”, wordt er beschreven op de website van Dyslexiefont. De nadruk op het woord ‘daarnaast’ is exact het punt waarop ik mijn mening over de onzin van het bestaan van het lettertype Dyslexie baseer.

Wereldwijd bekend font dyslexie

In de media wordt er veel aandacht besteed aan het dyslexie lettertype, zoveel zelfs dat je bijna in het bestaan van het lettertype zou gaan geloven. Eindelijk zou er een remedie zijn tegen de wereldwijd veel voorkomende stoornis dyslexie. Althans, dat pretendeert de ontwikkelaar. In 2016 verschijnt er een artikel waarin het lettertype van Christian Boer ontkracht wordt: “De werkzaamheid van het dyslexie lettertype komt niet door de speciaal ontwikkelde vormen van de letters, maar door de ruimte tussen de letters en de woorden.” (Marinus, Mostard, Segers, Schubert, Madelaine, & Wheldall, 2016). Laat ook dit wereldwijd bekend worden, zou mijn advies zijn. Vergroot de afstanden tussen de letters bij bijvoorbeeld het lettertype Arial en voilà, u heeft uw eigen leesgemak ontwikkeld, zogezegd een eigen dyslexie lettertype.

Ondanks dat ik er geen voorstander van ben, wil ik het door Boer ontwikkelde lettertype niet volledig te niet doen. Als de aanschaf van een boek in het dyslexie lettertype de reden is waarom een kind met dyslexie wél wil lezen, dan zou ik mijn doel voorbij gaan om het af te raden. Leesplezier is immers een cruciaal aspect in de leesontwikkeling, zeker wanneer je dyslectisch bent. Maar als ouders of scholen mijn mening vragen over de werking van het dyslexie lettertype, dan kan ik nu met gegronde wetenschappelijke stukken onderbouwen dat het niet dit lettertype is wat het succes verklaart.

Marinus, E., Mostard, M., Segers, E., Schubert, T.M., Madelaine, A., & Wheldall, K. (2016). A special Font for People with Dyslexia: Does it Work and, if so, why? Dyslexia, 22, 233-244.

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

1 antwoord
  1. karianne
    karianne zegt:

    Geweldig, bijna helemaal…… Als de [a] mag veranderen in de schrijfletter /a/ zoals kinderen het op school leren, zodat het beeld consequent is, kan ik het voorspiegelen aan mijn kinderen/ clienten. tot die tijd blijft er verwarring. Ook in de boekjes van marion van de coolwijk zelfs de /a/-verwarring!!!!!
    Dus bijna helemaal geweldig.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *