compenserende middelen

Compen-wattes?!

Vaktermen en afkortingen, alsof dyslexie nog niet moeilijk genoeg is.

Als je kind op school problemen ervaart, bijvoorbeeld met lezen of spellen, dan kan het zijn dat het balletje gaat rollen en je in de malle-molen van onderzoek en behandeling terecht komt. Moeilijke termen vliegen je om de oren, te beginnen met de term ‘dyslexie’. Dat het met leesproblemen te maken heeft is zal geen nieuws voor je zijn, maar hoe je het schrijft.. tsja, daar heb je het eerste obstakel te pakken. Vervolgens word je overspoeld met afkortingen zoals RT’er, IB’er, CITO-lovs, DMT, AVI, EMT, SS, dle, en ga zo nog maar even door. Als ouder heb je behoefte aan duidelijkheid. Afkortingen wil je graag toegelicht krijgen en vaktermen wil je graag uitgelegd hebben. Zo gezegd, zo gedaan: laten we daar dan maar direct mee gaan beginnen. Voor velen nog onbekende termen met duistere betekenissen zijn ‘compenserende en dispenserende middelen’. Wat zijn het precies en wat moet je ermee? Ik vraag het collega Odette, spreker tijdens diverse informatiebijeenkomsten.  

liesbeth en odette

Mag ik je wat vragen..?

Wie ben je? Mijn naam is Odette Jacobs 

Wat doe je precies bij Marant?
Inmiddels werk ik 5 jaar als orthopedagoog bij Marant. Ik verzorg regelmatig informatiebijeenkomsten over compenserende hulpmiddelen voor kinderen met dyslexie. Tijdens deze bijeenkomsten worden ouders, leerkrachten en intern begeleiders uitgenodigd om met elkaar te praten over de mogelijkheden op het gebied van ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en dyslexie. Als ouders en/of scholen daarna nog vragen hebben kunnen ze bij mij terecht en zijn er verschillende individuele trajecten mogelijk. 

Wat zijn compenserende middelen?
Bij compenserende hulpmiddelen worden er maatregelen getroffen om de belemmeringen, die het zwakke lezen en/of spellen met zich meebrengen, te verminderen. Dit kan in de vorm van niet-technische compenserende hulpmiddelen, zoals tijdverlenging bij toetsen of toetsen op een A3 formaat, maar het kan ook in de vorm van technische compenserende hulpmiddelen, zoals de inzet van een programma als Sprint Plus.

Wat is het verschil met dispenserende middelen?
Bij dispenseren hoeft de leerling een bepaalde opdracht of een deel ervan niet meer uit te voeren. Het kind krijgt dus vrijstelling. Een leerling hoeft bijvoorbeeld bij spelling de helft aan het aantal woorden te schrijven bij een oefening.   

Wie zorgt ervoor dat mijn kind deze hulpmiddelen krijgt?
In gesprekken met ouders en scholen geven we altijd aan dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan over hulpmiddelen. De hulp van de dyslexiebehandelaar kan daarbij ingeschakeld worden. Als er besloten wordt om over te gaan op een technisch hulpmiddel, kan deze besteld worden via de betreffende uitgever. In overleg met elkaar zal er gekeken worden wie het hulpmiddel gaat bekostigen en bestellen. De digitale boeken die door het hulpmiddel worden afgespeeld kunnen besteld worden via de site van Dedicon.

Wanneer geef je weer een bijeenkomst?
Op dinsdag 19 januari tussen 19.00-21.00 uur vindt er in het multifunctioneel centrum De Pluk in Geldermalsen een informatiebijeenkomst plaats over compenserende (ICT) hulpmiddelen voor kinderen met lees- en/of spellingproblemen.

Dank je wel Odette! Wil je meer willen weten over dit onderwerp of heb jij termen die met dyslexie te maken hebben en waar je graag meer over wil weten? Klik op onderstaande link of laat hieronder een bericht achter. Dan ga ik kijken of ik je kan helpen.

Aanmelden
Aanmelden voor een bijeenkomst van Odette? Dat kan eenvoudig: klik hier.

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *