Buitengewoon bijzonder

Zojuist kom ik terug van een promotie. Een van mijn collega promovendi mocht haar proefschrift verdedigen. Trots, maar bovenal met veel bewondering heb ik naar haar geluisterd. Promoveren, dat betekent dat je er toe doet. Het onderzoek wat je hebt uitgevoerd en de artikelen die je hebt geschreven doen er toe in de wetenschap. Een buitengewone prestatie, waarom ik trots ben op haar.

Een buitengewone prestatie beschrijft ook meteen mijn weg naar deze wetenschappelijke top. Als buitenpromovendus ben ik enkele jaren geleden aangesteld aan de Radboud Universiteit. Buiten de verwachting van velen werd mijn onderzoeksvoorstel dat ik buiten de universiteit heb geschreven, goedgekeurd. Buitengewoon bijzonder omdat alleen al het goedgekeurd krijgen van onderzoeksvoorstellen vaak een hele bevalling is. Trots rijd ik wekelijks van Malden (waar ik woon), naar Elst (waar ik werk) door naar Nijmegen om soms zelfs buiten de reguliere werktijden om met mijn promotor en co-promotor de ingewikkelde vraagstukken, die we overigens zelf hebben geformuleerd, op een buitengewone manier te beantwoorden in een artikel. ‘Buitenproportioneel’ gaf een journalist van NRC-next, die mij ruim een jaar geleden interviewde over ‘promoveren naast je baan’ aan. De uren die je maakt, buiten je gewone werk om, in combinatie met mijn buitengewone liefde voor de sport. Hockey, ook buiten, 4x per week. Buiten is eigenlijk wel het woord wat mij het beste kan beschrijven.

Als buitenpromovendus ben ik graag buiten, zeker na de geboorte van onze kleine Thijn, duik ik graag de buitenlucht in voor een frisse neus. Maar ook voel ik me vaak een buitenbeentje, want nergens hoor je eigenlijk bij. Niet bij de fulltime promovendi, want je komt van buitenaf, en in de praktijk ben je in de ogen van velen buitengewoon kritisch en hoeft niet alles onderzocht te worden om als waarheid door te kunnen gaan. Maar veelal begeef ik me tussen mensen die me steunen bij het volbrengen van deze buitenkans. Met enige regelmaat pakken we even de boot naar de Wadden of vliegen we naar het buitenland. Om even het energiepeil weer te laten stijgen en de buitelingen te verwerken, om vervolgens tijdig terug te zijn voor een zoveelste buitenkansje, dit keer op tv. In het programma RTL Lifestyle Experience kreeg ik de kans om te vertellen over mijn buitengewone passie voor dyslexie. Een mooi en veelzeggend item over de inhoud van ons werk en over de inhoud van mijn onderzoek.

Vaak buitenshuis en buitengewoon gedreven leer ik om na het vallen weer op te staan en om om te gaan met extremen: omgaan met successen, teleurstellingen en stress. Maar buiten alles, kan ik maar een ding zeggen en dat is dat deze kans nooit had willen missen. Op naar de volgende publicaties, op naar een mooi promotiefeest, uiteraard (…) buiten!

Heb jij ook zo’n karakteristiek woord wat jou beschrijft. Ik ben benieuwd, laat het me weten.

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *