blog over dyslexie

Blog over dyslexie en wetenschap

Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander een compleet nieuwe wereld. “mama, er staan allemaal woorden”, zei een jongetje onlangs tegen zijn moeder. Allemaal woorden, zoals hij ze nog nooit had gezien.

Eyeopener

Tijdens de anamnese sprak ik met zijn ouders. Dyslexie was ook ditmaal de reden van aanmelden. ‘We hebben sterke vermoedens van dyslexie’, vertelden zijn ouders. Zeker na het uitsluiten van achterblijvende leesprestaties als gevolg van andere mogelijke verklaringen, zoals zijn oogproblemen. Zijn ouders vertelden mij dat hun zoon jarenlang slecht zag. Van -5 aan beide ogen naar heldere, scherpe contouren. De aangemeten bril vormde letterlijk een eyeopener voor deze jongen. Moet je je voorstellen hoe dat is, dat je ineens dingen om je heen ziet, dat biedt mogelijkheden en kansen..!

Zo’n ‘walhalla-momentje’ had ik een tijdje terug ook. Voor mij was social media lange tijd iets waar ik me niet aan heb gewaagd. Ik was niet zo van al m’n sores delen, niet iedere maaltijd wilde ik delen met anderen en getagged worden in foto’s (..), ik vond het allemaal maar niets. Ik stond zeer sceptisch tegenover al die ‘nieuwe’ media, en het kostte me tijd.. ook dat nog! Ook ik had even mijn -5 momentje, waarin het voor mij chaos en onduidelijk was. Maar toch ben ik om! Mijn ‘bril’, in de zin van wat social media, of beter gezegd een blog, voor mij kan betekenen  gaf me misschien wel net zoveel lucht als de bril voor de jongen met -5 aan beide ogen.

Mijn nieuwe bril

Eindelijk zag ook ik contouren, duidelijkheid en scherp omlijnde kansen. Ik zag ineens mogelijkheden ontstaan waar ik lange tijd geen besef van had dat ze er waren: het delen van mijn (wetenschappelijke)kennis op een manier dat bloggen heet. Om mijn ‘wazig zien’  te overkomen heb ik besloten om te gaan bloggen en continu de vertaalslag te maken van wetenschap naar praktijk en andersom. En www.liesbethtilanus.nl, een blog over dyslexie, is mijn nieuwe bril. Ik hoop dat jullie met plezier mijn blogs zullen lezen en heb je een vraag, stel ‘m mij dan gerust.

Liesbeth

Orthopedagoog | Promovendus Radboud Universiteit | Effectonderzoek dyslexiebehandelingen | presentaties en vakbijeenkomsten over dyslexie | Marant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *